середа, 14 вересня 2016 р.

Фрагмент науково-дослідницької роботи "Повсякденне життя села Лосинівка Ніжинського району Чернігівської області: соціальний аспект (1943–1953 роки)" 

(учень 11 класу Петрик Євгеній, науковий керівник Авраменко Н. Д.)

Лосинівку було визволено 14 вересня 1943 року. Дворічний період нацистської окупації завершився.
На визволеній території села й району створено Лосинівський гарнізон, яким командував старший лейтенант Сергєєв. Вже у вересні – на початку жовтня районні та сільські органи влади відновили свою роботу, зосереджуючи в своїх руках головні важелі управління громадським та господарським  життям.   При цьому перевага надавалася особам, які в роки окупації долучилися до партизанської та підпільної боротьби, або ж не співпрацювали з окупантами. Так, районний комітет партії та районну раду депутатів трудящих  з самого початку очолили колишні підпільники Федоряченко Мусій Степанович і Гавриш Пилип Павлович. Поряд з партійними й радянськими структурами відновлювалися органи НКВС, прокуратури та військові комісаріати.
Уже перші постанови відновлених органів влади стосувалися найважливіших питань життєдіяльності села Лосинівка та району: поповнення лав Червоної Армії, постачання продуктів харчування для потреб фронту, відновлення ідеологічного контролю над визволеними територіями. Зокрема, передбачалося взяти під охорону державне й колгоспне майно, здійснити перереєстрацію та вилучення зброї, що знаходилася у жителів села, а також вилучення боєприпасів, військового обмундирування.

Председателям советов, колхозов.
Всем руководителям предприятий, учреждений Лосиновского района

С 22/Х-43 г. по 27/Х 43 года в Лосиновском районе производится переригистрация всего оружия пренадлежащего гражданам в связи с этим под личную ответственность всех руководителей советов, гражданам, рабочим, колхозникам и служащим о необходимости в 5-ти дневный срок заригистрировать в лосиновском РОНКВД все имеющееся на руках огнестрельное и холодное оружие.
Все лица не заригистрировавшие оружие считаются незаконно держателями его и будут привлекаться к уголовной ответственности по законам военного времени.
На основании этого доведите до сведения по периригистрации оружия всех граждан, рабочих, колхозников и служащих.

Секретарь РК КП(б)У                 [Подпись ]             Федоряченко
Председатель Райисполкома       [Подпись ]            Генералов
Начальник Лосиновского РОНКВД
Капитан Госпезопасности            [Подпись ]            Семенов

 Планувалося провести ремонт пожежних машин та організувати цілодобове чергування  Все працездатне населення вважалося мобілізованим за законами військового часу для роботи в тилу з метою забезпечення Червоної Армії продуктами харчування, транспортом.


Обязательное постановление  №1
Лосиновского райсовета депутатов трудящихся
и Лосиновского райкомов КП(б)У от 2 октября 1943 года

Райсовет депутатов трудящихся и РК КП(б)У постановляют
1. Все трудоспособное население района колхозники и колхозницы, рабочие и служащие и их члены семей считать мобилизованными по законам военного времени для работы в тылу по обеспечению Красной армии продуктами питания всеми видами транспорта и другими боевыми заданиями необходимых для успешного разгрома немецкого фашизма.
2. Всякое задание, распоряжение по вопросам нужд фронта – приказ.
3. Нарушение или уклонение от выполнения задания фронта считать как уклонение от линии Фронта и будет строго наказываться по законам военного времени.
4. Всем председателям сельисполкомов руководящим предприятий, учреждений и организаций ознакомить все население района с настоящим постановлением и строго следить за выполнением его.
И. о. пред. Райсовета
Депутатов трудящихся                 [Подпись]             Гавриш
И. о. секретаря РК КП(б)У           [Подпись]             Федоряченко

 Терміново, впродовж одного дня, передбачалося провести «облік всіх тварин незалежно від того, кому належать, виду тварин та від віку». Селян зобов’язували повернути все майно колгоспів та установ, яке було розібране напередодні окупації.


Обязательное постановление №2
Лосиновского Райсовета депутатов трудящихся
Лосиновского РК КП(б)У от 21 сентября 1943 г.
Райсовет Депутатов Трудящихся и РК КП(б)У
П О С Т А Н О В Л Я Ю Т:
1. Все имущество принадлежащее до немецкой окупации к государственным предприятиям, учреждениям и организациям, канцелярское оборудование, библиотечные фонды, средства передвижения, товары кооперативных организаций, продукты питания и др. которое было разобрано во время немецкой окупации возвратить до 7/Х-43 года.
2. К гражданам не возвратившим выше указаное имущество будет применен закон как за разбазарывание социалистической собственности.
3. Все возвращаемое имущество представить в распоряжение Лосиновского совета, а в селах района в совету данного села.
4. Надзор за точным выполнение настоящего постановления возложить на начальника РОМНКВД.
И. О. Пред Райсовета Депутатов трудящихся    [Подпись]   (Гавриш)
И. О. Секретаря РК КП(б)У                              [Подпись]      (Федоряченко)


 Обов’язковою постановою №3 Лосинівської районної ради категорично заборонено торгівлю зерном, борошном, навіть печеним хлібом до виконання плану хлібозаготівель.  Під  особливий контроль  поставлено відновлення шляхового господарства. 

Обов’язкова постанова №3
Лосинівської Райради депутатів трудящих від 22.10.43 р.
Про заборону торгівлі хлібом до виконання плану хлібозаготівель

Метою попередження та недопущення факта преступного розбазарювання хліба, що належить до здачі державі, на підставі постанови виконавчого комітету Чернігівської обл. Ради депутатів трудящих від 3.10.43 року

Лосинівська РАЙРАДА
Депутатів Трудящих Постановляє:
1. Заборонити Колгоспам, колгоспникам та одноосібним селянським господарствам
продаж та обмін зерна борошна і печеного хліба колгоспа, колгоспника та одноосібника господарства и може проводитись лише з дозволу Ради народних комісарів СРСР після вико/по поверненню позики обов’язковим поставкам, здачі в хлібний фонд Червоної Армії, натуроплати за роботу літом, а також засипки насінних і мінімальних фуражних фондів.
2. Доручити рай прокурору в колгоспів та інших службових осіб за порушення цієї постанови, притягти до судової відповідальності колгоспників та одноосібників винних в незаконній торгівлі хлібом. В перший раз штрахувати до 300 карб. А при повторенні порушення притягати до судової відповідальності. Продукти, що продаються незаконно, відбирати і передавати органам наркомату.
3. Нагляд за виконанням цієї постанови покласти на РО НКВД.
4. Постанову широко популярізірувати серед населення р-ну.

Голова РАЙВИКОНКОМУ               (Генералов)       ідпис ]  
Секретар РАЙВИКОНКОМУ  (Лаврінець)         [Підпис ]    

В терміновому порядку взято на облік всіх військовозобов’язаних запасу та призовників, Слід відмітити, що перші обов’язкові постанови, прийняті органами влади у вересні–листопаді 1943 року, не стосувалися відновлення житлового фонду, постачання населення продовольства та організацію торгівельної мережі.
Соціальна інфраструктура Лосинівки у роки війни не зазнала значних руйнувань. Згідно офіційної інформації, частково постраждали 62 двори,  колгоспні будівлі Лосинівки залишились неушкодженими.
Проте два роки окупації завдали господарству Лосинівки значних матеріальних втрат. Особливо тяжке становище склалося в сільському господарстві. Війна послабила матеріально-технічну базу колгоспів, призвела до погіршення культури землеробства, зниження врожайності, зменшення числа працездатних колгоспників.
Серед документальних джерел не вдалося знайти матеріалів про загальні збитки, завдані господарству села в ті роки. Проте є детальна інформація про колгосп імені Фрунзе, що міститься в «Акте про ущербе и убытках, причиненных немецко-фашистскими захватчиками и их сообщниками колхозу». Колгосп організований у 1929 році, мав землі 1 613 гектарів, що включала в себе ріллю, сіножаті, сади тощо.  За роки окупації зазнав збитків на суму 1 723 650 карбованців
У кожному з восьми колгоспів села проведено детальну інвентаризацію всього наявного майна. З цією метою створено спеціальні комісії. Картина виявилася невтішною. Наприклад, у колгоспі імені Фрунзе, де посівні площі складали понад 900 гектарів, було 56 робочих коней та 8 волів.  В наявності було 160 телят, 51 вівця, 9 свиней і 200 курей. Корів не було, тому й не було в колгоспі жодної доярки.  
Закладам освіти і культури села також завдано значних збитків.  Пошкоджені приміщення шкіл, клубу, хати-читальні. Майно кабінетів, піонерських клубів було знищене, як і всі бібліотечні фонди села.

Становлення органів влади в Лосинівці відбувалося відразу ж після звільнення. Першочерговим завданням стало відновлення життєдіяльності села, поповнення лав Червоної Армії та забезпечення її продовольством, транспортом. Господарству та закладам освіти, культури села було завдано значних збитків. Повністю структура органів влади була відновлена вже в післявоєнний час, коли    у 1947 році були проведені вибори до місцевих рад. 

Динаміка змін статевого складу населення села Лосинівка
Рік
1939
1944
1946
1947
1948
1949
1950
1951
Кількість
наявного населення
7636
5934
6117
6118
6462
6486
6670
6837
Чоловіків

1863
2368
2459
2515
2543
2644
2699
%

31
39
37
39
39
40
39
Жінок

4071
3749
3847
3947
3943
4026
4138
%

69
61
63
61
61
60
61

Соціальний склад населення села Лосинівка станом на 1 січня 1945 року

Госпо-дарств
Населення (в тому числі відсутні)
Відсутні
Наявне населен-ня
Чоловіки
%
Жінки
%
Колгоспники
1140
7234
1468
5766
1804
31
3962
69
Із них працюють в державних і кооперативних підприємствах



142
160

104

Робітники і службовці
32
169
1
168
59
35
109
65
Із них працюють в державних і кооперативних підприємствах



63
27
43
36
57

Немає коментарів:

Дописати коментар