неділя, 12 лютого 2017 р.

"Нова українська школа: навчання/знання про Голодомор та інші геноциди"

       «Українська школа: навчання/знання про Голодомор та інші геноциди»
Саме таку назву мав Всеукраїнський семінар для освітян, що відбувся у Києві 8-9 лютого 2017 року,  в роботі якого брала участь уже вдруге. Семінар проводився за сприяння Міністерства освіти і науки України, Українського науково-дослідного та освітнього центру вивчення Голодомору (Holodomor Research and Education Centre in Ukrainе) та Holodomor Research and Education Consortium. Учасниками стали методисти обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти та вчителі шкіл республіки.

Програма семінару була досить насиченою. З вітальним словом звернулися: директорка Українського науково-дослідного та освітнього центру вивчення Голодомору професор Людмила Гриневич, заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, депутат Верховної Ради України Мустафа Джемілєв.
 Перед нами виступали літературознавець, професор Рівненського державного гуманітарного університету Ірина Захарчук, психолог Андрій Маслюк, доктор історичних наук Станіслав Кульчицький, заступник голови Спеціальної комісії з вивчення геноциду кримськотатарського народу Гульнара Бекірова.
Цікавим був майстер-клас «Метод проектів у викладанні історії Голодомору – геноциду українського народу», проведений Жанною  Гаврилюк (Київська гімназія «Діалог», вчителька історії та правознавства, кандидат педагогічних наук),  безпосередніми учасниками якого стали ми всі.
За участю Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич та В. В’ятровича проведено «круглий стіл» «Викладання історії України у контексті всесвітньої історії», де мова йшла про інтегрований курс історії для учнів 10-11 класів. Шкільні навчальні предмети "Історія України" та "Всесвітня історія" для старшокласників реформують: їх об'єднають в один — “Історія: Україна і світ”.  Передбачається, що історія України становитиме 70% від загального обсягу матеріалу. Представляючи проект, В. В’ятрович заявив, що, завдяки цьому, школярі зможуть краще зрозуміти історію України та світу. В обговоренні взяли участь науковці, вчителі, методисти обласних ІППО, зокрема, професор Бердянського університету Костянтин Баханов, декан історичного факультету КНУ імені Т. Г. Шевченка професор Іван Патриляк, політолог та історик Олександр Палій.
Не менш цікавим та насиченим був другий день семінару. Ми побували у Центральному державному архіві громадських об’єднань України (колишній архів Комуністичної партії України), де нас ознайомили з досвідом зберігання, реставрації документів, провели екскурсію у «святая святих» архіву – архівосховище. Директорка архіву Ольга Бажан та співробітники архіву познайомили з унікальними документами, що зберігаються тут та відкриті для загального вивчення.  На останок, кожен учасник семінару отримав добірку копій документів про Голодомор 1932-1933 рр. Передаючи їх, Ольга Бажан зазначила: «Ми раді, що ці документи потраплять до рук тих, кому вони, безумовно, стануть у нагоді, адже, дозволять глибше розкрити тематику Голодомору на шкільних уроках історії».
По завершенню роботи семінару учасники отримали сертифікати.


 Людмила Гриневич - директорка Українського освітнього центру вивчення Голодомору,
 на запрошення якої я брала участь у цьому семінарі

                 Учасники семінару: Володимир В'ятрович, Павло Хобзей, Мустафа Джемілєв
                                                            Майстер-клас
Захист проекту

                                                                      Слухала все уважно
                                    Виступ Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич

    У Центральному державному архіві громадських об'єднань України
  Виставка документів на тему Голодомору

Промовистий документ з виставки про Голодомор
 
                                                          Ми в архівосховищі

                                                  Мені сюди хоча б на тиждень...
                            Директорка архіву Ольга Бажан показує нам унікальні документи

... наприклад, резолюція Г. Жукова "Бомбить" на шифрограмі  та власноручний підпис


загалом, було в цьому архіві що подивитися, і кого послухати.





Немає коментарів:

Дописати коментар