понеділок, 14 грудня 2015 р.

Фрагмент науково-дослідницької роботи "Село Лосинівка в період окупації (1941-1943 роки)"

ВСТУП

Історія нашої республіки в роки війни – це не просто історія воєнних дій і всього того, що їх супроводжувало, а передусім історія народу
                   Ю. Кондуфор, В. Клоков
Восени  2013 року  Чернігівщина відзначила важливу подію в житті  краю –70-річчя визволення від фашистських загарбників. Велика Вітчизняна війна завжди викликала інтерес дослідників. Як зазначає письменник і публіцист Федір Моргун,  «Попри колосальний обсяг літератури про неї учасників (до генералів і маршалів), журналістів, письменників, професійних істориків (до професорів і академіків), вона є і залишається найтаємнішою подією ХХ століття».
Актуальність теми.  Однією з актуальних проблем історії воєнного лихоліття, і водночас найменш досліджених на сьогодні, є життя сільського населення в період нацистської окупації 1941—1944 рр.  Це зумовлено значною політизацією даного питання та історії України в роки Другої світової війни в цілому. Дослідники зосереджувалися на висвітленні злочинів та звірств  німецько-фашистських окупантів, подавали загальну оцінку людських та матеріальних втрат, що їх зазнало населення на окупованій території. Проте мало уваги приділялося висвітленню економічного, соціально-культурного  становища та забезпечення матеріального рівня життя селян, впливу окупаційної політики на життя сільського населення в окупованих районах. Без дослідження  даних аспектів неможливим буде скласти всебічну історію села періоду окупації.
Принциповим у цьому контексті є регіональний підхід. Його застосування дає можливість простежити реалізацію німецьких соціально-економічних планів на місцевому рівні. Подібні дослідження дозволяють заповнити недостатньо вивчені сторінки життя сільських мешканців в умовах окупації.
Опис Лосинівки окупаційного періоду зустрічається в газетних публікаціях, довідниках. Але ці короткі повідомлення містять практично одні й ті ж самі цифри та факти. Цілісного наукового дослідження, що ґрунтується на архівних матеріалах та висвітлює цю проблему, немає. Практично відсутні дослідження, предметом яких виступала б культура села, шкільна освіта, охорона здоров'я сільського населення в зазначений період. Існують лише окремі фрагментарні сюжети з окремих питань, що частково відтворюють складові зазначеної теми. У роботі узагальнено та систематизовано матеріали Державного архіву Чернігівської області та спогади жителів селища.
Мета роботина основі комплексного аналізу архівних матеріалів, опублікованих документів, усних джерел розкрити окупаційну політику Німеччини та її вплив  на життя селян в умовах воєнної дійсності на окремо узятій території.
Для реалізації поставленої мети необхідно виконати наступні завдання:
       визначити ступінь досліджуваності даного питання, проаналізувати джерела та  літературу з означеної проблематики, ввести до наукового обігу нові архівні документи й матеріали;
       розкрити процес формування окупаційних органів влади в Лосинівці та їх діяльність;
       висвітлити господарську діяльність населення Лосинівки  в умовах окупації;
       прослідкувати зміну настроїв жителів Лосинівки    у їхньому  ставленні до окупаційної влади впродовж 1941-1943 років; 
       охарактеризувати реалії повсякденного життя селян в умовах нацистської окупації та його складові: дозвілля, побут та культурно-духовна сфера.
Об’єктом дослідження є окупаційний режим на територій Чернігівщини         в роки Великої Вітчизняної війни.
Предмет дослідження становить  характер окупаційного режиму та умови життя й побуту населення села Лосинівка в період 1941-1943 років.
Хронологічні рамки дослідження обумовлені періодом існування німецького окупаційного режиму в Лосинівці: нижня межа – вересень 1941 року (початок окупації), верхня межа – вересень 1943 року (кінець окупації).
Географічні межі дослідження охоплюють село Лосинівку, в окремих аспектах – Лосинівський район  Чернігівської області.
  Методи дослідження. Методологічною основою роботи є принципи історичного дослідження: наукової об’єктивності, комплексності, історизму, критичного підходу до джерел. У роботі автором використано хронологічний підхід, порівняльно-історичний, статистичний, емпіричний  методи.
Наукова новизна дослідження полягає в постановці та розробці актуальної проблеми, яка на сьогодні в історичній науці всебічно й об’єктивно не розкрита. Вперше окупаційний період в Лосинівці висвітлено в новому ракурсі: із залученням архівних джерел. Покладено початок дослідженню умов життя та побуту сільських мешканців Лосинівки в 1941-1943 роках. До обігу введено значну кількість нових даних, отриманих на основі опрацювання архівних матеріалів і джерел усної історії.
 Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що фактичний матеріал, висновки та узагальнення, що містяться в роботі, розширюють  знання про особливості окупаційного періоду в окремому населеному пункті, сприяють поглибленню досліджень історії повсякденності, допомагають заповнити «білі плями» історії Лосинівки. Дане дослідження є підсумком багаторічної роботи з виконання соціального замовлення громади селища на висвітлення однієї з важливих сторінок його історії. Результати дослідження також можуть бути використані для подальшої розробки обраної теми, для історичних і краєзнавчих досліджень, в навчальній роботі. Матеріали роботи будуть видані друком і стануть джерелом вивчення історії селища, допоможуть вчителям історії, краєзнавцям, студентам, науковцям, широкому колу читачів, які цікавляться історією рідного краю
Структура роботи складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та літератури, додатків.
        




Немає коментарів:

Дописати коментар