пʼятниця, 11 грудня 2015 р.

Творчі завдання «Згадаймо праведних гетьманів»


1. Відомий український історик-емігрант О. Оглоблин вважав, що вибір Пилипа Орлика гетьманом був щасливим для української справи. «Бо відтоді до самого скону… гетьман Пилип Орлик віддав усю свою працю, весь свій блискучий талант,
усе життя своє й долю своєї родини для добра української нації і української визвольної справи і перед лицем цілого світу подав ідею і дух Мазепи наступним поколінням українства».
Чи згодні ви з цією думкою? Відповідь аргументуйте.

2. Гетьман Іван Самойлович мав надії на утворення соборної української держави, куди входила б Лівобережна, Правобережна і Слобідська Україна, але цьому заважали три сусідні держави – Росія, Річ Посполита і Туреччина.
Підтвердіть цей висновок конкретними прикладами або спростуйте його.

3. У 1687 р. козацька старшина на ім’я царів Івана і Петра подала чолобитну, де містилося 23 пункти звинувачень проти І. Самойловича. Там, зокрема, говорилося: «Все військо Запорозьке сумує за невдалого походу Кримського, на якого увесь світ християнський звів очі: єдиний винуватець цього – гетьман…
«Самовільно володіє Малоросією, робить, що хоче, і міста малоросійські    не       государевими, а своїми називає, наказуючи козакам вірно служити йому, а не монархам…»
Назвіть справжні причини поразки Кримського походу.
Як ви думаєте, чому ця чолобитна викликала занепокоєння у Москві?

4. В історії України важко знайти особу, навколо якої вже стільки віків точились би такі гострі суперечки, схрещувалися різні, часто полярні думки. Захоплення, неприйняття, замовчування – такий, щонайменше, діапазон суджень дослідників про великого гетьмана.
А якою буде ваша оцінка гетьманування І. Мазепи?

5. Декілька років тому в журналі «Україна» було надруковано серію статей історика М. Василенка про Павла Полуботка під назвою «Борець чи гнобитель».
Дайте власну  відповідь на це запитання. Свою думку аргументуйте.

6. Географія письменників, які писали про Івана Мазепу, широка: це і українські автори, і іноземні.
Перелічіть відомі вам твори Івана Мазепи.

7. Трагічна загибель Павла Полуботка породила низку легенд і переказів, які передавалися з покоління в покоління. Д. Бантиш-Каменський записав один з них. Коли до хворого Павла Полуботка завітав лікар, той відмовився від його послуг і зазначив: «Нащо мені життя, коли я не можу бути корисний Батьківщині».
На вашу думку, в чому Павло Полуботок вбачав свою «користь Батьківщині»?


8. Видатний український поет В. Сосюра у поемі «Мазепа» вклав у вуста гетьмана Івана Мазепи такі слова:

     « Я так люблю твої дороги,
Моя Україно сумна!
Ти на груді моїй, мов рана…
О, як залізно вірю я,
Що час визволення настане,
І шабля золота моя,
Мазепи, гетьмана Івана,
Над трупом ката засія!»
Дайте оцінку внеску І. Мазепи у справу визволення України, здобуття нею незалежності.

9.. Складіть таблицю «Реформи К. Розумовського».
Назва реформи
Суть реформи

10. «Посівши гетьманство з царської ласки, він так і не виявив хисту, виразника суспільно-політичних та соціально-економічних інтересів України,   не піднявся до ролі лідера українського народу подібно гетьманам Петру Сагайдачному, Богдану Хмельницькому…», – так характеризував К. Розумовського один з істориків.
Чи згодні ви з такою точкою зору? Відповідь обґрунтуйте.

11. Кожна епоха оцінює політичних діячів з точки зору сучасної потреби                в тій чи іншій діяльності, шукає в них початки чи розвиток наболілих проблем…
Напишіть коротенький твір-роздум «Пилип Орлик і сучасність».

12. Схарактеризуйте Юрія Хмельницького як людину та політика.

13. У 1746 р. Кирило Розумовський з його поверхневою освітою (близько півтора року навчання за кордоном) і без відповідної підготовки до адміністративної діяльності був призначений президентом Петербурзької Академії наук.
Чому це стало можливим?

14. «За Хмельницького Юрася
Пуста стала Україна, звелася…» -
Так співали кобзарі у ті часи.
Конкретними фактами підтвердить правильність цих слів.

15. Чому гетьмана П.Дорошенка називають одним з найяскравіших і водночас найтрагічніших діячів України ХVІІІ ст.?

16. Після смерті Івана Мазепи перед його однодумцями постали три важливі проблеми: обрання нового гетьмана, визначення головних напрямів його діяльності та питання про державний та особистий скарб Мазепи.
Як вирішувалися ці проблеми?

17. Йому довелося пережити і найбільший тріумф (добитися об’єднання козацької України і проголошення її гетьманом), повагу й визнання з боку народу     і повний крах результатів багаторічних політичних зусиль, прокляття селян, міщан    і козаків Правобережжя; пройти через принизливість капітуляції та почесного ув’язнення; прилучитися до життя бюрократичної верхівки Росії (виконуючи обов’язки В’ятського воєводи), побути в особі типового російського поміщика           і померти далеко від Батьківщини).
Про кого з українських гетьманів іде мова?
Що вам відомо про його гетьманування?

18. Історик М. Василенко писав: «Треба думати, що Полуботок хотів бути гетьманом. Можливо, що в його домаганнях особисті інтереси відігравали переважну роль. Одначе, це не може зменшити принципового значення його боротьби за право обрання гетьмана. Вибрана гетьманська влада була найголовніша ознака автономного устрою, і скасувавши її, як це показали дальші події, означало й скасування самого цього устрою».
Дайте відповіді на запитання.
1) Які наслідки боротьби Полуботка проти політики Петра І в Україні? Чому саме такими були результати?
2. Частина козаків і старшини середини-другої половини ХVІІІ ст. вважали Полуботка національним героєм. Чи згодні ви з цією точкою зору? Думку обґрунтуйте.




Немає коментарів:

Дописати коментар